Groeiagenda

Lightrailverbinding Leiden-Dordrecht maakt kans op miljardensteun

Twee grote infrastructurele projecten uit de regio maken kans op miljarden van het Rijk. Het gaat om de lightrailverbinding Leiden-Dordrecht en de pijpleiding langs Dordrecht en Zwijndrecht voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Beide zijn genomineerd voor een impuls uit het Nationaal Groeifonds.

Het Nationale Groeifonds kijkt naar grote investeringsvoorstellen en toetst uitgebreid of deze in aanmerking kunnen komen voor miljardensteun. De verantwoordelijken voor de geselecteerde veertien projecten horen over een paar maanden van het kabinet of ze het geld echt krijgen. Niet elk project krijgt geld. In de pot zit 20 miljard euro, de projecten omvatten 25,5 miljard.

Eén van de twee projecten met grote impact voor deze regio is het op grote schaal aanpakken van het openbaar vervoer in het zuidelijke gedeelte van de randstad. Volgens het plan wordt het hoofdspoor tussen Den Haag, Delft, Rotterdam en Dordrecht aangepast, worden er nieuwe stations gebouwd en wordt het bus- tram- en lightrailvervoer uitgebreid. Dit hangt samen met de bouw van 240 duizend woningen tot het jaar 2040.

Het andere project met regionale impact is de aanleg van buisleidingen tussen de Rotterdamse haven en het Chemiecomplex Chemelot in Zuid-Limburg. Twee leidingen voor de grondstoffen Propeen en LPG moeten het vervoer per spoor vervangen. Dit loopt tegen haar maximumcapaciteit aan. Ook willen Zwijndrecht en Dordrecht af van het transport van de gevaarlijke stoffen door hun gemeente. In Limburg maken bewoners van een dorp waarlangs de pijpleiding moet komen bezwaar.

https://www.rijnmond.nl/nieuws/203042/Lightrailverbinding-Randstad-maakt-kans-op-miljardensteun

Openbaar vervoer Groeiagenda Regionieuws

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Groeiagenda

Dordrecht en Zwijndrecht krijgen miljoenen voor woningbouw

In de omgeving van de stations van Dordrecht en Zwijndrecht komen ruim 1.400 betaalbare nieuwbouwwoningen. Dankzij miljoenen uit de 'Woningbouwimpuls' van het Rijk kunnen de twee gemeenten snel aan de slag. De wethouders Piet Sleeking en Jos Huizinga zien de bijdrage als een erkenning van het belang van de spoorzone. "Dit is een enorme stimulans voor de ontwikkelingen in onze gemeenten."

 

Lees meer
Regionieuws

Waarom Dordrecht zich moet spiegelen aan Boston en niet aan New York

Als er ooit een moment is om de Drechtsteden op de kaart te zetten, dan is het nu. Dat zegt Sjoerd Vollebregt, voorzitter van de Economic Development Board (EDB) van de regio. Hij ziet 2021 als een jaar waarin ‘alle rollende sneeuwballen samen komen’. ,,Dordrecht kan een voorbeeld nemen aan Boston en Seattle.’’

Lees meer
Regionieuws

H2 Coach Boat dit jaar gebouwd

Een consortium van Nederlandse bedrijven en instellingen bouwt dit jaar een schone coachboot voor de zeilsport. Door de aandrijving op waterstof in combinatie met elektriciteit kan de CO2-uitstoot fors worden teruggedrongen.

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline