Energietransitie

Zonne-energie voor 1.500 huishoudens in Dordrecht

Zonnepark Amstelwijck in Dordrecht is officieel geopend. 11.500 zonnepanelen wekken genoeg groene stroom op voor 1.500 huishoudens. Een mooie stap in de verduurzaming van de gemeente Dordrecht.

In de zomer van 2020 startte de aanleg van het zonnepark. Het zonnepark ligt op het terrein tussen de oostelijke afrit ’s-Gravendeel van de A16, de N3 en de spoorverbinding tussen Dordrecht en Breda. Een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gaf vertraging. Er zijn gelukkig geen explosieven gevonden. Het zonnepark kon begin dit jaar worden afgebouwd. Voor de kenners: de 11.500 zonnepanelen hebben een vermogen van 4,6 MWp. Hiermee leveren zij jaarlijks 4,6 miljoen kilowattuur elektriciteit op. Dat scheelt 2.600 ton CO2-uitstoot per jaar. Dat staat gelijk aan bijna 700 auto’s minder op de weg.

Zonnepark dat opgaat in het landschap
In het ontwerp van het zonnepark is zorgvuldig rekening gehouden met de natuur. De sloten langs het zonnepark zijn verbreed en hebben een natuurvriendelijke oever. Het grasland tussen de zonnepanelen biedt leefruimte aan allerlei vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren. Bestaande bomen en struiken zijn het broedgebied voor verschillende soorten vogels en zijn daarom zoveel mogelijk behouden.

Er is daarnaast rekening gehouden met de voormalige inrichting en gebruik van het terrein. Twee gebruikers van het terrein hebben een nieuwe plek gekregen op het zonnepark, waaronder een paardenhouder. Midden op het zonnepark staat een solitaire boom. Dit is typerend voor de zeekleipolders van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Bij het plaatsen van de zonnepanelen is rekening gehouden met zichtlijnen en de richting van vroegere ontginningen van het gebied.

Inwoners profiteren mee
Eén van de uitgangpunten is dat bewoners van Dordrecht meeprofiteren van de opbrengsten van het zonnepark. Dit kon door je in te schrijven op één of meer obligaties van € 250,- per stuk met een jaarlijkse rente van 4%. Dordtenaren kregen voorrang. Binnen twee dagen waren alle obligaties verkocht.

Zon-offensief
Wethouder Rik van der Linden: "In Dordrecht zetten we vol in op zonne-energie. Ons zon-offensief begint bij daken van gebouwen. Daarna komen restruimtes zoals deze plek in beeld. Plaatsen waar je niets kunt bouwen of ontwikkelen, zoals in dit geval door de ligging tussen spoor, A16 en N3. Het zonnepark Amstelwijck is landschappelijk goed ingepast. En heel belangrijk: Dordtenaren profiteren zelf mee van deze duurzame energie die op ons eiland wordt opgewekt. Kortom, ik ben heel blij met dit zonnepark. Weer een stap op weg naar een energieneutraal Dordrecht."

Energiecoöperatie Dordrecht
Zonnepark Amstelwijck is een initiatief van Energiecoöperatie Dordrecht (ECD), een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht en duurzaam energie- en grondstoffenbedrijf HVC. Het doel van ECD is om de ontwikkeling en het gebruik van duurzame energie in Dordrecht te stimuleren.


www.hvcgroep.nl

Dordrecht Energietransitie

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Energietransitie

Drechtsteden leveren ‘eerlijke bijdrage’ aan duurzame energie

De regio Drechtsteden publiceert vandaag de Regionale Energiestrategie (RES) Drechtsteden 1.0. In de Drechtsteden willen we een bijdrage van 0,37 terawattuur (TWh) leveren aan de landelijke opgave om in 2030 tenminste 35 TWh duurzame elektriciteit op land op te wekken en 12.000-25.000 woningequivalenten (WEQ) van de landelijke opgave van 1.5 miljoen WEQ aardgasvrij maken.

Lees meer
Dordrecht

Tweede waterstoftankstation in Dordrecht

Er kan straks niet alleen bij het DistriPark waterstof worden getankt, maar ook in de binnenstad van Dordrecht. Tankstation Laan der Verenigde Naties en Hystream BV hebben een overeenkomst ondertekend voor de bouw van het eerste binnenstedelijk waterstoftankstation in de Drechtsteden. Uiteindelijk moeten er zes waterstoftankstations in de regio worden gerealiseerd.

Lees meer
Energietransitie

H2 Coach Boat dit jaar gebouwd

Een consortium van Nederlandse bedrijven en instellingen bouwt dit jaar een schone coachboot voor de zeilsport. Door de aandrijving op waterstof in combinatie met elektriciteit kan de CO2-uitstoot fors worden teruggedrongen.

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline