Actueel

Dordrecht en Zwijndrecht krijgen miljoenen voor woningbouw

In de omgeving van de stations van Dordrecht en Zwijndrecht komen ruim 1.400 betaalbare nieuwbouwwoningen. Dankzij miljoenen uit de ‘Woningbouwimpuls’ van het Rijk kunnen de twee gemeenten snel aan de slag. De wethouders Piet Sleeking en Jos Huizinga zien de bijdrage als een erkenning van het belang van de spoorzone. “Dit is een enorme stimulans voor de ontwikkelingen in onze gemeenten.”

 

Zwijndrecht krijgt €4,7 miljoen voor de ontwikkeling van het Stationskwartier, voor de bouw van 912 woningen in een groen-stedelijke omgeving. Dordrecht krijgt €3,4 miljoen voor de ontwikkeling van 510 woningen aan de Spuiboulevard, waar kantoren plaats maken voor woningen. De bijdragen zijn vooral bedoeld om de bouw van betaalbare woningen mogelijk te maken en de ontwikkeling van het gebied te versnellen. De bouw moet uiterlijk in 2023 beginnen.

Samenwerking
De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht werken samen aan de ontwikkeling van de Spoorzone. De gemeenten zien grote kansen voor dit gebied, in combinatie met verbetering van het openbaar vervoer op de lijn van Leiden tot Dordrecht. Met de transformatie van de gebieden voegen de gemeenten een groot aantal aantrekkelijke woningen en werkplekken toe aan de regio Drechtsteden. De Spoorzone is daarmee een belangrijke schakel in de plannen voor de Zuidelijke Randstad, waarvoor ook nog andere subsidie-aanvragen lopen.

Enthousiast
Wethouder Jos Huizinga van Zwijndrecht reageert enthousiast op de bijdrage van het Rijk. “Zwijndrecht levert een bijdrage aan de verstedelijkingsopgave en dat doen we samen met Dordrecht. We versterken elkaar en hebben elkaar nodig.”Hij verwijst graag naar de complimenten van het ministerie. Dat noemt het Stationskwartier ‘Een project met veel potentie. Het voegt daadwerkelijk kwaliteit toe aan Zwijndrecht’. Nou, een groter compliment kun je eigenlijk niet krijgen.”

Stimulans
Zijn Dordtse collega Piet Sleeking deelt het enthousiasme. “We staan als buurgemeenten voor een grote bouwopgave langs het spoor, en het is goed dat we die samen oppakken. Ik geloof echt in de kansen voor dit gebied. De Spuiboulevard wordt een heel aantrekkelijke plek in de stad. De bijdrage van het Rijk is zeer welkom, dat is echt een stimulans voor de verdere ontwikkelingen.”

Woningtekort
In totaal heeft het ministerie van binnenlandse zaken in deze tweede ronde €266 miljoen toegekend aan 28 gemeenten, voor de bouw van 44.666 woningen. De regeling is bedoeld om het woningtekort in Nederland in te lopen.

Groeiagenda Drechtsteden 2030
De Drechtsteden hebben gezamenlijk de ‘Groeiagenda 2030’ opgesteld. Deze Groeiagenda bevat de doelen en ambities waaraan tussen nu en 2030 wordt gewerkt. De insteek is om van de Drechtsteden een nóg aantrekkelijker woon- en werkgebied te maken voor zowel nieuwe als bestaande inwoners. De financiële steun van het Rijk, waardoor ruim 1400 extra woningen gebouwd kunnen worden, draagt bij aan het doel om in de regio uiteindelijk 25.000 nieuwe woningen te creëren.

Fotot: Gemeente Dordrecht

Dordrecht Groeiagenda Regio nieuws Regionieuws Wonen Zwijndrecht
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline