Actueel

Drechtsteden in top 5 van sterkste lobbykracht

Drechtsteden staat op de vierde plek van regio’s met de meeste lobbykracht. Dit blijkt uit een onderzoek van Wepublic naar hoe regio’s lobby inzetten om een Regio Deal binnen te slepen.

In de partijprogramma’s van politieke partijen is de aandacht voor de regio ten opzichte van vier jaar geleden met 25 procent toegenomen. De afgelopen kabinetsperiode zette deze trend zich al in. Zo werd er, via Regio Deals van het Rijk, 950 miljoen euro verdeeld in Nederland. Drechtsteden staat in de top vijf van regio’s met de meeste lobbykracht, blijkt uit het onderzoek van Wepublic onder 15 regio’s. Twente, Noordoost Fryslân, Noord-Holland Noord en de Achterhoek delen deze top vijf.

Het onderzoek laat zien hoe de lobby richting het verkrijgen van de Regio Deal is ingezet. De vindingrijkheid van inzet van middelen is groot. Regio’s hebben het meest contact gehad met ambtenaren van de departementen, gevolgd door contact met Tweede Kamerleden. Hiervoor gebruikten bestuurders van gemeenten en provincies veelvuldig de partijlijnen. (Sociale) media is weinig ingezet. Ook werkten de meeste regio’s voor het verkrijgen van de deal samen met een partner buiten de eigen regio.

Regio Deals hebben lobbykracht versterkt
80% van de regio’s vindt dat de Regio Deals de lobbykracht van regio’s heeft versterkt. Hierin zien zij de steun van de provincie als essentieel voor het slagen van deze lobby. Slechts 9 van de 15 regio’s werkte voor het verkrijgen van de regiodeal met een vooropgesteld plan. De lobby leidde er mede toe dat veel regio’s zich in de lobby nu sterker organiseren.

Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem
Ook de Drechtsteden krijgt, samen met Gorinchem, steun van de Regio Deal. De Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem richt zich op oevers, onderwijs, arbeidsmarkt en innovatie. Inwoners van de Drechtsteden en Gorinchem kunnen rekenen op onderwijs dat beter aansluit op de arbeidsmarkt en de beroepen van de toekomst. Met het geld wordt geïnvesteerd in het bedrijfsleven voor meer innovatie, zodat het toekomstbestendig is en blijft zorgen voor banen voor onze inwoners. Ook investeert de regio in beter gebruik en toegankelijkheid van de oevers. Zo ontstaat door bedrijfsverplaatsingen meer ruimte voor wonen aan het water en recreëren.

De Drechtsteden, Gorinchem en de provincie Zuid-Holland investeren 22,5 miljoen euro in de regio waarbij bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken in projecten. Het Rijk verdubbelt dat bedrag om de brede welvaart en daarmee de veerkracht van Nederlandse regio’s te versterken.

www.drechtsteden.nl
www.wepublic.nl

Drechtsteden Regio nieuws Regiodeal
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline