EDB Programma

Beleven, Wonen en Infra

Op dit moment wonen er ruim 50.000 jonge mensen (20 – 35 jaar) in de Drechtsteden. De generatie die de regio toekomst geeft. Juist deze groep trekt langzaam weg naar andere steden, omdat daar simpelweg meer prikkels te halen zijn. Dat mogen we niet laten gebeuren. De Economic Development Board zet daarom in op Beleven.

Drechtstedelijk Waterrijk

Bureau Posad geeft de Drechtsteden in 2018 zeven concrete aanbevelingen voor de ruimtelijk-economisch ontwikkeling van het gebied. Het rapport laat zien hoe de Drechtsteden sterk is verstedelijkt in de afgelopen 30 tot 40 jaar. Het is een gebied met infrastructurele uitdagingen door de drie rivieren die er dwars door heen lopen. Het water is duidelijk het verbindende element, maar deze kracht wordt nog onvoldoende benut.

De aanbevelingen gaan daarom vooral over de transformatie van oeverlocaties. Een aantal kansrijke locaties worden benoemd. De oevers van de Noord, Oude Maas en Beneden Merwede moeten het visitekaartje van aantrekkelijk wonen, werken en recreëren in de Drechtsteden zijn. Er missen nog plekken waar je het water kunt beleven en letterlijk kunt aanraken.

Download Drechtstedelijk Waterrijk hier.

Motivaction onderzoek

In 2019 is Dordrecht opnieuw uitgeroepen tot Evenementenstad van het jaar. De stad valt steeds meer op en de Dordtse Introductiedag (DID) voor studenten, in 2018 geïnitieerd door HBO Drechtsteden, horecaondernemer Dennis van Buuren en de EDB, is een jaarlijks terugkerend fenomeen. De Engelse krant The Times noemt Dordrecht een ‘verborgen juweel’ en tipt de stad als alternatief voor wie is uitgekeken op Parijs en Barcelona. Toch hoor je nog regelmatig dat er te weinig te doen. Hoe komt dit? Waar komen jonge mensen op af? Of wat schrikt hen juist af? Wie dit beter te vragen dan de groep zelf.

De EDB is een verdiepend onderzoek gestart, aanvullend op Drechtstedelijk Waterrijk. Met Dordrecht Marketing, gemeente Dordrecht, HBO Drechtsteden en Schouwburg Kunstmin is opdracht gegeven aan Motivaction. Hierbij gaan we voor concrete aanbevelingen met een focus op beleven.

Download het eindrapport hier.

Iconisch communiceren

In 2017 klopte de EDB aan bij Mothership met de vraag een visie te ontwikkelen. Het doel? De Drechtsteden met behulp van kunst en communicatie op de kaart zetten. In het concept van Mothership draait alles om water. De mondiale waterveiligheid houdt hoofdkwartier in de Drechtsteden. Het water is het bruisend hart van de regio. De visie gaat niet over nieuwe elementen, maar over iconisch communiceren en het uitlichten van bestaande bouwwerken waar we trots op zijn: drie bruggen en het drierivierenpunt.

Met hulp van de zeven Drechtsteden gemeenten is het haalbaarheidsonderzoek in 2019 afgerond. Na een aantal aanpassingen liggen er nu vier technisch haalbare ontwerpen. De EDB gaat met de resultaten aan de slag. Voor ieder icoon wordt nadere verbinding gelegd met de gebiedsontwikkeling in de omgeving. Download het haalbaarheidsonderzoek hier.Artist impressions © Mothership

Rivier Cruise Terminal

De riviercruisemarkt groeit hard in passagiers, schepen en uitgaven. Dit biedt kansen voor een regio als de Drechtsteden met een in potentie aantrekkelijk cruiseproduct. Dagelijks varen er vele rivier cruise schepen volgeladen met internationale passagiers langs de Drechtsteden. Er zijn maar weinig van deze schepen die ook daadwerkelijk aanmeren. Vooral door het ontbreken van een rivier cruise terminal. Er is veel vraag naar kades om bestaande routes uit te breiden en nieuwe te ontwikkelen. Met een goede productontwikkeling kan er nog veel winst geboekt worden voor de regio. Dit vraagt focus, regie en middelen.

Hier zet de EDB zich samen met de Dutch Delta Cruise Port (DDCP) voor in. De DDCP is de schakel tussen routeontwikkeling, ontwikkeling van het toeristisch product, de benodigde infrastructuur en de overkoepelende marketing. Alle ingrediënten voor een succesvolle rivier cruise terminal.

Innovatief Personenvervoer over Water

Het water verbindt de Drechtsteden. De drie rivieren bieden ruimte voor beroepsvaart, personenvervoer en pleziervaart. Werken, wonen en beleven. De binnenvaart en complexe logistiek zijn de grootste gebruikers van de rivieren. Met de komst van de Waterbus is personenvervoer ook steeds belangrijker geworden. De volle potentie van het water wordt nog niet benut. Daarom richt de regio een flexibel systeem in. Zo kunnen we ook op de korte afstanden meer gebruik maken van het water.

De komende drie jaar investeert de regio 11,8 miljoen in beter gebruik en toegankelijkheid van de oevers binnen de Drechtsteden. Voorbeelden zijn het Waterbusplein in Hendrik-Ido-Ambacht, het Nedstaalterrein in Alblasserdam, de IJzergieterij in Hardinxveld-Giessendam en het Veerplein in Zwijndrecht. Om deze hotspots te verbinden wordt in de komende drie jaar een watertaxi systeem gerealiseerd. De pilot vindt plaats onder de vlag van de Waterbus waarbij wordt samengewerkt met partners zoals Riveer, SeaBubbles, Edorado en Barone. Zo versterken we bestaande initiatieven en werken we aan de oproep van bedrijven om hun locaties beter bereikbaar te maken. Meer informatie? Bekijk onderstaande video’s.

Video

Route H2O - Drecht Cities Connected deel 1

Het waarom van regionaal riviervervoer voor personen.
Video

Route H2O - Drecht Cities Connected deel 2

De organisaties en producten achter de plannen.
Video

Route H2O - Drecht Cities Connected deel 3

Drecht Cities 2030, een blik op de toekomst.
Partner

Schouwburg Kunstmin

www.kunstmin.nl
Partner

QUEM Identiteit Makers

www.quem.nl
Partner

HBO Drechtsteden

www.hbodrechtsteden.nl
Gemeente Dordrecht
Deelnemer

Dordrecht

www.dordrecht.nl
Partner

Dordrecht Marketing

www.dordrechtmarketingenpartners.nl
Partner

Dutch Delta Cruise Port

www.dutchdeltacruiseport.com
Strategic partner

Drechtsteden

www.drechtsteden.nl
Partner

Mothership

www.enterthemothership.com
Partner

Aqualiner

www.waterbus.nl
Partner

Swets Group

www.swetsgroup.nl
Partner

Bloc

www.bloc.nl
Partner

Edorado

www.edoradomarine.com
Partner

Imbarcazione Barone

www.ibarone.nl
Partner

Si Barone

www.si-barone.nl
Partner

Seabubbles

www.seabubbles.nl
Partner

Provincie Zuid-Holland

www.zuid-holland.nl

Jasper Damsteegt

Directeur Schouwburg Kunstmin en Energiehuis

Nils Kleingeld

Creative Consultant & Marketeer QUEM

Derk Loorbach

Prof. socio-economic Erasmus University

Jeroen Everaert

Oprichter Mothership

Gerbrand Schutten

Directeur Aqualiner & Waterbus

Gerben Baaij

Directeur Dordrecht Marketing

Jessica van den Bosch

Directeur HBO Drechtsteden

Rick Naaktgeboren

Opgavemanager Levendige Binnenstad Dordrecht

Saskia Platenkamp

Strategisch Adviseur Bureau Drechtsteden

Olga Arandjelovic

Manager Groeiagenda en Regiodeal Drechtsteden

Fred Witte

Voorzitter Dutch Delta Cruise Port
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline