EDB Project

Iconen

In 2017 klopte de Economic Development Board (EDB) aan bij Mothership met de vraag een visie te ontwikkelen. Het doel? De Drechtsteden met behulp van kunst en communicatie op de kaart zetten. In het concept van Mothership draait alles om water. De mondiale waterveiligheid houdt hoofdkwartier in de Drechtsteden. Het water is het bruisend hart van de regio. De visie gaat niet over nieuwe elementen, maar over iconisch communiceren en het uitlichten van bestaande bouwwerken waar we trots op zijn: drie bruggen en het drierivierenpunt.

Met hulp van de zeven Drechtsteden gemeenten is het haalbaarheidsonderzoek in 2019 afgerond. Na een aantal aanpassingen liggen er nu vier technisch haalbare ontwerpen. De EDB gaat met de resultaten aan de slag. Voor ieder icoon wordt nadere verbinding gelegd met de gebiedsontwikkeling in de omgeving.

De Bekroning

De ‘Papendrechtse’ brug is een stalen boogbrug tussen Papendrecht en Dordrecht. Het is één van de laatste boogbruggen in deze karakteristieke vorm in Nederland. De brug ligt in een omgeving waar weinig mensen wonen. Ze is eigenlijk vooral zichtbaar voor de mensen die haar gebruiken. Daarom is het voorstel de brug zelf licht te laten geven met stralen vanaf de verlichte boog. Vijftien spots schijnen als een kroon vanaf de bovenzijde van de brug de lucht in. Verschillende stakeholders wensen dat de lampen bij speciale gelegenheden van kleur kunnen veranderen. De technische haalbaarheid voor deze brug is aangetoond.

Glow

De ‘Zwijndrechtse’ brug bestaat feitelijk uit twee aparte bruggen: een voor autoverkeer en een voor de trein. De stoere, lage spoorbrug heeft naast het vaste deel een beweegbaar deel. Een groot kubusachtig volume met bijna sciencefictionachtige uitstraling. Ze contrasteert mooi met het historische karakter van de stad Dordrecht. De brug past bij het imago van het Drechtstedengebied: functioneel en stoer. De brug valt op en is een ideaal icoon voor de regio. Daarom wordt de brug in het ontwerp niet van buitenaf te verlicht, maar vanuit zichzelf. De eerste glow-in-the-darkbrug ter wereld. Uit onderzoek blijkt dat de glowin-the-dark-pigmenten op zich bruikbaar zijn. De samenstelling van de emulsie en de techniek om deze aan te brengen moet echter nog verder onderzocht worden.

Motel Kinderdijk

De Brug over de Noord is de verbinding tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam. De brug heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, mede doordat ze (zonder dat de Nederlandse legerleiding dit wist) ontbrak op de Duitse stafkaarten. Kunstenaar en architect John Körmeling maakte in 2015 al een ontwerp. Hierbij zouden de bogen van de brug toegankelijk worden voor publiek door hotelkamers. Experts hebben geen enkele twijfel dat de brug sterk genoeg is om een dergelijke constructie te dragen. Veiligheidsoverwegingen hebben echter geleid tot de conclusie dat Motel Kinderdijk een andere vorm moet krijgen: een verblijfplaats bovenop de brug voor een maximum aantal bezoekers.

Drierivierenfontein

In het midden van de Drechtsteden bevindt zich het Drierivierenpunt. Hier stromen de Noord, de Beneden-Merwede en de Oude Maas samen. Het drukst bevaren knooppunt van Europa, met 150.000 passerende schepen per jaar. Dit centrum van de Drechtsteden verdient gemarkeerd te worden met een bijzonder, spraakmakend icoon. Het water dat de regio scheidt als het water dat de regio verbindt. Een iconische fontein kan dat symboliseren. Geen waterfontein, maar een lichtfontein, die de drie locaties over het water heen verbindt door lichtstralen. De weerkaatsing van de stralen in het water leidt tot een verdubbeling van het beeld. De lichtstralen zijn interactief en reageren op instructies van de toeschouwers. Uiteraard binnen vastgestelde veiligheidsmarges, zoals frequentie en kleur. Uit vervolgonderzoek moet nadere uitwerking blijken.

Het uitgebreide haalbaarheidsonderzoek leest u hier.

Artist impressions ©Mothership

Initiatiefnemer:Riverart Startdatum:januari 2018 Download:
Partner

Mothership

www.enterthemothership.com
Gemeente Dordrecht
Deelnemer

Dordrecht

www.dordrecht.nl
Gemeente Papendrecht
Deelnemer

Papendrecht

www.papendrecht.nl
Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht
Deelnemer

Hendrik-Ido-Ambacht

www.h-i-ambacht.nl
Gemeente Zwijndrecht
Deelnemer

Zwijndrecht

www.zwijndrecht.nl
Gemeente Alblasserdam
Deelnemer

Alblasserdam

www.alblasserdam.nl
Gemeente Sliedrecht
Deelnemer

Sliedrecht

www.sliedrecht.nl
Gemeente Hardinxveld-Giessendam
Deelnemer

Hardinxveld-Giessendam

www.hardinxveld-giessendam.nl

Jeroen Everaert

Oprichter Mothership (wildcard 2017)

Jaap Paans

Burgemeester Alblasserdam

Sjoerd Vollebregt

Voorzitter

Marieke Müller

Projectmanager Mothership
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline