Nieuws

Digital Mainport Lab officieel geopend

Het Digital Mainport Lab is op 16 november feestelijk geopend in de Duurzaamheidsfabriek. Het Lab is een direct resultaat van de ‘innovatie roadmap’ Digital Mainport Drechtsteden, een programma dat maatschappelijke en economische impact nastreeft door toegepaste innovatie en slimme samenwerking in onze eigen regio en met bijvoorbeeld andere ‘fieldlabs’ in de provincie en erbuiten.

Lees meer

Voorzitter Da Vinci College: ‘Help jongeren met hun eigen zoekproces’

‘Laten we jonge mensen begeleiden in hun talentontwikkeling. Geef ze keuzevrijheid, perspectief en een boeiende leeromgeving. Zo bind je jeugd aan de regio.’ Dat zei Henrik Stevens, voorzitter College van Bestuur van het Da Vinci College, tijdens de opening van Spotlights On bij GKN Fokker in Papendrecht.

Lees meer

Young Professionals willen meer jongeren en MKB aan het roer

‘De jongere generatie was goed zichtbaar tijdens de opening van Spotlights On. We konden onze stem laten horen over grote vraagstukken. En zo hoort het. Maar er hadden nog meer jongeren en MKB’ers in de zaal kunnen zitten’. Dat zegt Jasmijn van Loon (28) van Van Loon Shipping en Stichting Vrienden van de Binnenvaart. 

Lees meer

Verlichte bruggen symbool voor zoektocht naar talent

‘Ik ben apetrots op deze regio. Dankzij het bedrijfsleven en de overheid zetten we de bruggen over de grote rivieren in het licht. Een spectaculair gezicht. Deze regio zit vol talent en zet zich op de kaart als nooit tevoren’, aldus voorzitter Sjoerd Vollebregt van de Economic Development Board Drechtsteden. Het lichtspektakel heeft zowel inhoudelijke als symbolische waarde. ‘Het is ons zoeklicht op talent. De regio is niets zonder getalenteerde young professionals. Dat is het verhaal dat wij willen uitdragen. Daar zijn de bedrijven echt mee bezig’.

 

Lees meer

FC Dordrecht bouwt samen met de Economic Development Board aan Virtueel Stadion

FC Dordrecht bouwt met Energiek Dordt in samenwerking met EDB een Virtueel Energie Stadion voor 300.000 mensen. Dit stadion wordt op 19 mei 2023 in gebruik genomen. Dat gebeurt tijdens de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlands betaald voetbal. Met technologie en dienstverlening willen de Economic Development Board en FC Dordrecht innovatie en sociaaleconomische ontwikkeling ondersteunen en versterken.

 

Lees meer

Stroomlijn-challenge bijna vol

Wil jij je kennis en creativiteit gebruiken in een insprirerende groep Young Professionals van toonaangevende partijen? Tien deelnemers gaan de challenge aan onder begeleiding van Stroomlijn. Meld je aan en grijp deze unieke kans!

Lees meer

Enquête data delen binnen de regio Drechtsteden

Data delen biedt potentieel veel waarde. Zo ook in de regio Drechtsteden. Het op grote schaal delen van data tussen organisaties kan een oplossing bieden voor maatschappelijke en commerciële uitdagingen in allerlei sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de maritieme maakindustrie, logistiek, zorg, energietransitie en woningbouw (zie hier een voorbeeld). Echter, ondanks deze potentiële waarde gebeurt het delen van data vaak nog niet optimaal.

Lees meer

Dordrecht weer meer studenten rijker

Op vrijdag 26 augustus vond alweer de vierde editie van de Dordtse Introductie Dag (DID) plaats. Ondanks de stakingen in het openbaar vervoer werd met ongeveer 150 studenten het nieuwe studiejaar feestelijk geopend in het Energiehuis. Studenten van HBO Drechtsteden, Hogeschool Inholland en Dordrecht Academy werden voor even ondergedompeld in het Dordtse studentenleven.

Lees meer

Young Professionals Zuid-Holland van start

Het succesvolle YP-programma van de Drechtsteden krijgt een vervolg voor heel Zuid-Holland. 

Lees meer

EDB’s super human van de toekomst

Hoe groei je mee met innovaties? Welke rol speel jij bij toekomstige maatschappelijke veranderingen? De EDB formuleert vier vaardigheden die de toekomstige young professional nodig heeft. Systeemdenken, samenwerken en vermogen tot verbinden, transformatief ondernemerschap en adaptief leren. Daar gaat het om. Specialistische kennis loopt hier dwars doorheen.

 

 

Lees meer

Ambitieuze gebiedsstrategie voor Smart Delta Drechtsteden

Hoe kan het Drechtstedengebied aantrekkelijker en beter worden voor wonen, werken en recreëren? Die vraag kregen de gerenommeerde architecten Adriaan Geuze (West8) en Francine Houben (Mecanoo) op hun bordje. In hun toekomstbeeld, die zij in opdracht van de Economic Development Board (EDB) en de de zeven Drechtsteden opstelden halen ze stevig de bezem door het gebied én voegen ze veel toe.

Lees meer

Spotlights on Danser Group

Deal verwelkomt Danser Group als sponsor van het project ‘Spotlights on’! Spotlights on vindt plaats van 14 t/m 19 november 2022. Samen zetten we de Smart Delta in het licht. Het Drierivierenpunt en de vier grote bruggen worden letterlijk in de schijnwerpers gezet.

 

 

Lees meer

Spotlights on Amega Groep

Deal verwelkomt Amega Groep als eerste sponsor van het project ‘Spotlights on’! Spotlights on vindt plaats in november 2022. Samen zetten we de Smart Delta in het licht. Dat gebeurt door de grote bruggen en het Drierivierenpunt letterlijk in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer
Actueel

Big data zoekt Young Professionals

In samenwerking met Deal organiseert Metrohm-Applikon een challenge op het UpStream festival in Rotterdam. Bij deze Brainsday-challenge bedenken Young Professionals een business model voor het gebruik en de verkoop van big data.

Lees meer

EDB evalueert MKB-katalysatorfonds

De regeling van het MKB-katalysatorfonds loopt eind 2022 af.

Lees meer

EDB wil slimmer gebruik van de rivieroevers

Om economisch een volgende stap te maken moet de regio zichzelf opnieuw uitvinden. De maritieme industrie en een prettige leefomgeving vormen de basis voor verdere groei. 

Lees meer

Uniek lichtspektakel zet Drechtsteden in spotlights

Het grote lichtspektakel Spotlights on vestigt in november een week lang de aandacht op de iconische bruggen en het Drierivierenpunt in Smart Delta Drechtsteden. Regiovoorzitter Wouter Kolff: “We willen de trots van de inwoners versterken en ons verhaal uitdragen.”

Lees meer

Ondernemers vragen om concrete innovatieprojecten

Op woensdag 30 maart hebben de business developers van Smart Delta Drechtsteden hun plannen gepresenteerd bij de Federatie Ondernemersverenigingen Drechtsteden. Hier komen alle ondernemersverenigingen in de regio samen.

Lees meer

FC Dordrecht en EDB starten samenwerking

Innovatiemanager van FC Dordrecht Leon Vlemmings is nieuw lid bij de EDB. FC Dordrecht heeft op 17 november 2021 Energiek Dordt gelanceerd. Een breed gedragen visie en plan voor een duurzame toekomst van het Betaald Voetbal in Dordrecht en Drechtsteden.

Lees meer

Smart Campus Leerpark heeft ambitie

Het Leerpark in Dordrecht is omgedoopt tot Smart Campus Leerpark, kortweg: SCALE. Het nieuwe logo werd onthuld tijdens de kwartaalbijeenkomst van Smart Delta Drechtsteden op dinsdag 8 maart in het bijzijn van vertegenwoordigers van overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Deze partijen gaan samen de ambities van SCALE waarmaken: een campus met een unieke positie in Nederland, door de focus op de toepassing van technologie en de nadrukkelijke verbondenheid met het beroepsonderwijs.

 

Lees meer

Zorginnovatie tijdens Dare2Cross let’s tech care

Bijna veertig zorg- en welzijn-professionals werkten onlangs samen aan slimme zorginnovaties. Dat deden ze tijdens de online bijeenkomst Dare2Cross Let’s Tech Care, een initiatief van regionale partijen en georganiseerd door InnovationQuarter. De deelnemers gingen aan de slag met vijf concrete cases. 

Lees meer

Nieuw watertaxisysteem komt eraan

De bereikbaarheid in de Smart Delta Drechtsteden staat onder druk. Daarom zijn er alternatieven over water zoals de Waterbus, maar nu gaan we een stap verder.

Lees meer
Scheepsbouw

Jonge talenten in de metaalsector tonen hun skills

In het Technisch Opleidings Centrum (TOC) van Royal IHC vindt van 8 tot en met 11 februari de kwalificatiewedstrijd Lassen van de landelijke talentenwedstrijd Skills Heroes plaats. Deelnemers aan de Skills Heroes zijn mbo-studenten die door middel van de wedstrijd uitgedaagd worden om in hun vakmanschap te excelleren. ROC Da Vinci College, organisator van de laswedstrijd, vindt het belangrijk dat jongeren in de regio het metaal- en constructievak leren kennen en dat zij uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen. Ook twee studenten van Da Vinci College gaan de uitdaging aan en strijden voor een plaats in de nationale Skills finale.

Lees meer

Hbo-studenten presenteren diverse eindprojecten in de Duurzaamheidsfabriek

Op 20 januari vonden de eindpresentaties van hbo-studenten van de Hogeschool Rotterdam in het kader van hun Associate Degree-opleiding plaats. Verschillende groepen studenten (Da Vinci studenten Middenkader Engineering en AD Engineering studenten van Rotterdam Academy) presenteerden in de Duurzaamheidsfabriek hun projecten aan de opdrachtgevers, docenten en medestudenten. De opdrachten waren divers en de presentaties getuigden van inzicht, kwaliteit en veel enthousiasme.

Lees meer

Studenten Drechtsteden testen eerste zelfsturende elektrische pakjesboot

Studenten van diverse economische en technische opleidingen in de regio Drechtsteden lieten op 2 februari de eerste testversie van een innovatieve Pakjesboot ter water. Het zelfsturende elektrische vaartuigdat de binnenstad van Dordrecht kan bevoorraden, is in het Aqualab van Innovation Dock op de campus van RDM Rotterdam ter water gelaten. 

Lees meer

Tweede kwartaalbijeenkomst Smart Delta Drechtsteden

2022 markeert het eerste jaar van de nieuwe samenwerking in de Drechtsteden. We willen als Smart Delta Drechtsteden, als overheid, bedrijfsleven en onderwijs, samen onze ambities realiseren. Dat betekent dat er werk aan de winkel is. Op 2 november 2021 zijn we de nieuwe samenwerking spetterend gestart tijdens de eerste kwartaalbijeenkomst in het Energiehuis. En op 8 maart gaan we de verdieping in!

Lees meer

5G IoT Lab werkzaamheden van start

De Duurzaamheidsfabriek krijgt een ‘digitale dimensie’ met de komst van een heus “5G IoT Fieldlab”. In dit fieldlab zullen bedrijven, start ups en studenten experimenteren en innoveren met 5G en andere nieuwe technologie zoals het Internet of Things, big data en kunstmatige intelligentie. 

Lees meer

Dare2Cross-case uitgelicht: wensen ouderen tijdens verhuizing

Als een oudere naar een verpleeg- of verzorgingshuis verhuist, dan is er veel aandacht voor de zorgbehoefte. Dat is volledig terecht, vindt Irene Streefkerk, adviseur Kwaliteit, Veiligheid en Innovatie bij PZC Dordrecht. Maar wordt het niet tijd dat veel eerder al wordt gekeken naar persoonlijke wensen en voorkeuren?  Een onlangs ontwikkeld Wensenboekje kan daarin een grote rol spelen, verwacht Streefkerk. In dit artikel lichten we één van de cases uit van het event Dare2Cross ‘Let’s Tech Care’.

Lees meer
Deltatechnologie en Bouw

Smart Delta Drechtsteden is regio met reusachtige potentie

Deal Drecht Cities directeur Martin Bloem vertelt in de Binnenvaartkrant onder andere over De Drechtsteden als goede vestigingslocatie, het gericht binnenhalen van bedrijven naar de regio en meer vervoer over water. Lees hier het hele interview.

Lees meer

Twee projecten Innovatie Roadmaps Drechtsteden krijgen forse subsidie

Twee grote projecten in de regio Drechtsteden-Gorinchem hebben succesvol subsidies binnengehaald uit het R&D mobiliteitsfonds (RDM) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Het gaat in totaal om EUR 48,5 miljoen voor de innovatieve projecten MENENS en SH2IPDRIVE.

Lees meer

Bakker Sliedrecht ontwikkelt nieuwe krachtcentrale voor emissievrij varen op methanolschepen

Systeemintegratoren Bakker Sliedrecht en RH Marine gaan een nieuw elektrisch systeem ontwikkelen waarmee schepen op methanol en andere emissievrije brandstoffen kunnen varen. Het doel is dat schepen in de toekomst niet alleen duurzamer, maar ook efficiënter, veiliger en betrouwbaarder kunnen varen.

Lees meer
Haven en Logistiek

Holland Shipyards Group maakt groene havenoperaties mogelijk

Holland Shipyards Group heeft een volledig elektrische havensleepboot ontwikkeld voor groene havenoperaties. De EDDY 24-50 E sluit aan bij de eerder ontwikkelde revolutionaire EDDY TUG serie. De EDDY-sleepboten zijn ontworpen en gebouwd rond drie eenvoudige kerncriteria: veiligheid, prestaties en zuinigheid.

Lees meer
Maritieme Technologie

Rotterdam erkend als dé Europese Maritieme Hoofdstad

Op 13 januari lanceerden classificatiebureau DNV en Menon Economics de 2022-editie van het rapport Leading Maritime Cities in the World. Rotterdam is de nummer twee geworden, na Singapore.

Lees meer

Transferium Alblasserdam biedt kansen

De gemeenteraad van Alblasserdam heeft op 21 december ingestemd met het ontwikkelen van een transferium onder de oprit naar de brug over de Noord. Dit transferium ‘onder de brug’ moet de verkeersstromen richting het Werelderfgoed Kinderdijk beter reguleren en de druk op de dijk en leefbaarheid voor bewoners verbeteren.

Lees meer

Start het nieuwe jaar innovatief met steun van het MKB-Katalysatorfonds Drechtsteden

Smart Delta Drechtsteden stelt met het MKB-Katalysatorfonds Drechtsteden geld beschikbaar voor het stimuleren van innovaties in de (maritieme) maakindustrie. Heb jij, als regionale MKB-onderneming, een vernieuwend idee of pilot? En ben je op zoek naar financiering om dit mogelijk te maken? Vraag dan vandaag nog subsidie aan bij het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden!

Lees meer

Video: Bakker Sliedrecht werkt samen met opdrachtgevers aan slimme duurzame oplossingen voor industrie

Maritieme toeleveranciers in de Drechtsteden bedenken samen met hun opdrachtgevers slimme oplossingen voor de verduurzaming van de industrie. In deze video Bakker Sliedrecht in de hoofdrol; een elektrotechnische specialist in de maritieme- en offshore sector. In opdracht van Heerema ontwikkelden zij een duurzame en innovatieve walstroomoplossing voor de twee grootste kraanschepen ter wereld. Benieuwd waarom en hoe ze dit doen? Andrew Waterstreet, project director Bakker Sliedrecht, legt dit uit. Bekijk hier de video

 

Lees meer

Blue Amigo nieuwe vervoerder Waterbus Drechtsteden-Rotterdam

Per 1 januari 2022 is Blue Amigo de nieuwe vervoerder van de waterbus tussen Rotterdam en de Drechtsteden. 

Lees meer

Samenwerken aan zorginnovaties tijdens Dare2Cross

Op dinsdag 1 februari zetten bedrijven en regionale zorginstellingen de volgende stap in innovaties op het gebied van zorg en welzijn tijdens Dare2Cross – Let’s Tech Care. De locatie van de bijeenkomst wordt binnenkort bekendgemaakt. Tijdens de bijeenkomst staan zes concrete innovatiecases centraal, onder meer op het gebied van mantelzorg en overbruggingszorg. Bent u erbij?

Lees meer

OI4 Demonstrator wint Implementation Award 2021

Het project ‘OI4 Demonstrator’ is bekroond met de Implementation Award 2021 van de Open Industry 4.0 Alliance. In dit project slaat een groot consortium van internationale partners de handen ineen om een impuls te geven aan het verbeteren van de interoperabiliteit in de industrie. Het project wordt gerealiseerd rond het Flow Center of Excellence in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht en wordt ondersteund door Innovation Quarter onder het SMITZH-programma.

Lees meer

Jong Haventalent 2022 bekend gemaakt tijdens Dag van de Haven

Tijdens de Dag van de Haven werden statements gemaakt en werd de titel Jong Haventalent 2022 uitgereikt aan Margriet Geluk. Daar waar een jaar geleden nog zorgen waren om de ontwikkeling omtrent COVID-19, gaat het een jaar later onverwacht goed met de Haven van Rotterdam. De overslagvolumes en bijbehorende cijfers zijn goed. En daar waar eerder veel werd gesproken over energietransitie in de haven, zijn in het afgelopen jaar de mouwen opgestroopt. Dit en meer werd besproken tijdens het traditionele jaaroverzicht vanuit de Havenvereniging Rotterdam; De Dag van de Haven. 

Lees meer

Miljoenen voor project MENENS vanuit R&D Mobiliteitsfonds

MENENS (Methanol als Energiestap Naar een Emissieloze Nederlandse Scheepvaart) ontvangt een subsidie van 24 miljoen uit het R&D Mobiliteitsfonds van RVO. Dit project is ingediend door een consortium van 22 partijen uit de Nederlandse maritieme sector in de volle breedte. Vanuit de Zero Emission Dredging Hub (ZED Hub) zijn Boskalis, Van Oord, Damen, IHC en Deal Drecht Cities aangesloten bij dit consortium.

Lees meer

SH2IPDRIVE ontvangt miljoenen voor onderzoek naar varen op waterstof

SH2IPDRIVE (Sustainable Hydrogen Integrated Propulsion Drives), een consortium van 25 partijen dat zich richt op de toepassing van waterstof in de maritieme sector, ontvangt een subsidie van 24,2 miljoen euro uit het R&D mobiliteitsfonds. Dit consortium wordt ondersteund vanuit de Innovatie Roadmap Duurzaam Varen.

Lees meer

EDB Headquarter update Q4

Vanuit de EDB Headquarters brengen we boardleden ieder kwartaal op de hoogte van het laatste nieuws. Met deze keer de projecten Economische Agenda 2040, Young Professionals en Dordrecht Academy in de hoofdrol. Ook is er veel ander nieuws. Bent u ook benieuwd? Bekijk hier de video.

Lees meer
Central District

Trichis en Deal publiceren boek Waterproof

Exact 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed viert het boek Waterproof het water als grootste gemene deler van de bedrijfsactiviteiten in de Drechtsteden.

Lees meer

Maak kennis met mbo-opleidingen tijdens open dag Da Vinci College

Zaterdag 27 november 2021 van 10 tot 14 uur opent het ROC Da Vinci College haar deuren voor bezoekers.

Lees meer

Mecanoo en West8 bieden inspiratie voor de toekomst

Francien Houben (Mecanoo) en Adriaan Geuze (West8) presenteerden de Verbindende Gebiedsstrategie tijdens de eerste regioconferentie op 2 november. Zij brachten ruimtelijke kansen voor de regio in beeld in opdracht van de EDB en Drechtsteden.

Lees meer

Aantrekken en behouden van internationaal talent: Zuid-Hollandse samenwerking gestart

Op woensdag 3 november tekenden bedrijven, onderwijsinstellingen en overheid uit Zuid-Holland het Deelakkoord Internationaal Talent Programma. Net zoals in de rest van Nederland zijn de arbeidstekorten in Zuid-Holland groter dan ooit. Niet alle openstaande vacatures kunnen ingevuld worden door medewerkers uit de omgeving of uit eigen land. Dit komt mede door de vergrijzing en het krimpend aantal studenten de komende jaren. Vooral voor hbo & wo banen in sectoren als Life Sciences & Health, High Tech en Maritiem is er behoefte aan extra internationale arbeidskrachten. Er zijn al veel initiatieven om internationale werknemers te werven en binden aan Zuid-Holland. Om deze extra kracht bij te zetten en te bundelen binnen één programma én om Zuid-Holland te positioneren als de regio waar het voor internationaal talent goed werken en wonen is, is het Deelakkoord Internationaal Talent Programma ondertekend.

Lees meer

Smart Delta Drechtsteden hét nieuwe merk voor de Drechtsteden

De Drechtsteden gaan verder onder een nieuwe naam en merk: Smart Delta Drechtsteden. Smart Delta Drechtsteden staat voor een nieuwe en slimme manier van samenwerken tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid en is de gezamenlijke afzender voor de ruimtelijk-economische ambities van de regio richting professionele stakeholders. Tijdens de eerste kwartaalbijeenkomst op 2 november van Smart Delta Drechtsteden is het merk met een lasershow spectaculair onthuld.

 

Lees meer
Innovatie District

DrechtstedenInZicht lanceert vernieuwde website

DrechtstedenInZicht is vernieuwd. Het is een uniek online platform voor beleidsmakers op het terrein van arbeidsmarkt. Door de actuele data en duiding over ontwikkelingen op het gebied van economie, arbeidsmarkt, onderwijs en skills geeft DrechtstedenInZicht de basis voor een structurele aanpak van complexe vraagstukken. Het platform ontwikkelt zich voortdurend om nog sneller en overzichtelijker realtime data en informatie te bieden over regionale, lokale en landelijke ontwikkelingen. Daarbij speelt de jongste ontwikkeling een grote rol: de vorming van een actieve community.

 

Lees meer

Kwartiermaker Young Professionals challengeprogramma van start

Op 27 oktober is kwartiermaker Peter Wemmers gestart om het Drecht Cities Young Professionals Challengeprogramma uit te breiden naar provinciaal niveau, in samenwerking met HI (Holland Instrumentation). Dit programma is gestart in 2017 en is inmiddels een groot succes in de Drechtsteden. Het doel is jong talent aantrekken en behouden voor de regio en haar bedrijven. Inmiddels zijn er 20 challenges en events georganiseerd waar meer dan 200 young professionals aan mee hebben gedaan.

Lees meer
Binnenvaart

Drechtsteden in VPRO Tegenlicht | De Nieuwe Elite

VPRO Tegenlicht: De nieuwe elite | zondag 24 oktober, 22.05 uur, VPRO, NPO 2
Waar Nederland achterloopt, ziet voorzitter Techniek Nederland deze regio als voorloper in de aanpak van technische beroepen. Zondag 24 oktober 2021, 22.05 uur op NPO 2, wordt het bezoek van Doekle Terpstra aan de Duurzaamheidsfabriek uitgezonden. Bekijk hier de trailer.

Lees meer

Unieke opleiding in Nederland: Mhbo ICT Engineer

Mhbo ICT Engineer is de eerste opleiding in Nederland waarin mbo en hbo onderwijs wordt gecombineerd, verzorgd door het ROC van Amsterdam – Flevoland en HBO Drechtsteden in samenwerking met het bedrijfsleven.

Lees meer

Aftermovie Smart City Next: de samenleving van de toekomst

De 10e editie van Smart City Next was op 27 en 28 september in Dordrecht. Wat een event!

Lees meer
Binnenvaart

Prinses Beatrix opent de Prins Clausbrug in Dordrecht

Op dinsdag 26 oktober rond 16.30 uur opent prinses Beatrix de Prins Clausbrug officieel. Vanaf zowel de kant van de binnenstad als van Stadswerven in de opening goed te volgen. 

Lees meer

Start bouw kopgebouw ingeluid op Leerpark in Dordrecht

Op maandag 11 oktober 2021 is tijdens een feestelijke bijeenkomst het startsein gegeven voor de bouw van het ‘Kopgebouw’ op het Leerpark in Dordrecht. Dit moment werd gemarkeerd met een openluchtcollege op de bouwplaats over collectief innoveren in de Drechtsteden en het slaan van de eerste paal.

Lees meer

HBO Drechtsteden start met twee nieuwe ICT-gerelateerde cursussen in het kader van Leven Lang Ontwikkelen

Op 15 november 2021 start, in samenwerking met Cyber Netwerk Drechtsteden en Microsoft partner Cyber7, de cursus Cyber Security Fundamentals. Er gaat bijna geen dag voorbij of we lezen wel iets in de media over cybercrime.

Lees meer
Maritieme Technologie

Themajaar 600 jaar Elisabethsvloed officieel van start

Op 2 juli 2021 is het themajaar ‘600 jaar Elisabethsvloed’ officieel van start gegaan met De Grote Feestelijke Reddingsdag van de Redders van Dordt. Leerlingen uit groep 6 gingen met zelfgebouwde vlotten de rivier het Wantij op om evacués in veiligheid te brengen. 

Lees meer

Voortgang woningbouw Blauwe Zoom

Het afgelopen jaar is er door de gemeente Hardinxveld-Giessendam in samenwerking met de Gebroeders Blokland hard gewerkt om een nieuw stukje aan de Blauwe Zoom toe te voegen. En met succes.

Lees meer

Diztrikt gaat aan de slag met Maasterras-West Zwijndrecht

Diztrikt zet volgende stap in ontwikkeling Spoorzone Zwijndrecht. Maasterras-West, gelegen vlakbij het station van Zwijndrecht, wordt getransformeerd tot een aantrekkelijke stedelijke wijk voor jong en oud.

Lees meer

Innovatief idee? Vraag vandaag nog subsidie aan bij het MKB-Katalysatorfonds Drechtsteden!

De Drechtsteden-gemeenten stellen geld beschikbaar voor het stimuleren van innovaties in de (maritieme) maakindustrie. Heeft u, als regionale MKB-onderneming, een vernieuwend idee of pilot? 

Lees meer
Innovatie District

ZomerOndernemer Drechtsteden 2021, jongeren starten in zomervakantie hun eigen bedrijf

ZomerOndernemer Drechtsteden vond dit jaar voor de 3e keer plaats in de Drechtsteden en wordt georganiseerd door Stichting The New Entrepreneur.

Lees meer
Central District

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft groen licht voor 5 nieuwe hbo-opleidingen in Dordrecht

Dordrecht Academy mag vijf nieuwe Associate degree-opleidingen starten in Dordrecht: Engineering, Logistiek Management, Business Studies Logistiek, Integraal Bouwmanagement en de Pedagogisch Educatief Professional.

Lees meer

Blue Amigo en Deal samen in innovatief personenvervoer over water

Blue Amigo en Deal Drecht Cities gaan de krachten bundelen op het gebied van innovatief personenvervoer over water. De samenwerking richt zich op het toegankelijker maken van riviervervoer in de Drechtsteden en moet leiden tot een duurzaam watertaxisysteem.

Lees meer

EDB Headquarters update Q3

Vanuit de Deal studio brengt de EDB u op de hoogte van het laatste projectennieuws. Met deze keer iconen, delta technologie en superjachtbouw. Benieuwd naar de status? Bekijk de video.

Lees meer

Uitbreiding Leefwerf en Binnenvaartmuseum met afmeervoorzieningen Waterbus

Nadat Leefwerf De Biesbosch en het Binnenvaartmuseum de handen ineen hebben geslagen om 5 ligplaatsen in het Wantij te realiseren, heeft de gemeenteraad van Dordrecht een motie aangenomen dit te faciliteren.

Lees meer

OCW geeft groen licht voor 5 nieuwe hbo-opleidingen in Dordrecht

Dordrecht Academy mag vijf nieuwe Associate degree-opleidingen starten in Dordrecht: Engineering, Logistiek Management, Business Studies Logistiek, Integraal Bouwmanagement en de Pedagogisch Educatief Professional. Het ministerie van OCW besloot dit na een positief advies van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO). Vanaf september 2022 worden deze opleidingen, samen met de reeds bestaande Ad-opleiding Sociaal Werk in de zorg, in Dordrecht aangeboden. De CDHO komt tot haar positieve oordeel omdat de opleidingen goed aansluiten op de behoeften van werkgevers uit de regio en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Lees meer

Eerste young professionals challengemarathon

De eerste digitale DCYP challengemarathon leverde mooie inzichten op voor de vier opdrachtgevers. 25 young professionals gingen in teams aan de slag met challenges van de KNRM, Duurzaamheidsfabriek, Drechtsteden en Stroomlijn. De winnaars wonnen een experience in de Drechtsteden.

Lees meer

Volop kansen voor Riviercruisesector Drechtsteden

BLOC rondt het onderzoek naar de kansen voor de riviercruisesector in de Drechtsteden en Waterdriehoek af. Op 17 september wordt het rapport gepresenteerd aan bestuurders van gemeenten en bedrijven. De koppeling tussen de riviercruisesector, de inzet op personenvervoer over water en het verduurzamen van de nautische en toeristische infrastructuur biedt de meeste kansen voor de regio.

Lees meer

Zonne-energie voor 1.500 huishoudens in Dordrecht

Zonnepark Amstelwijck in Dordrecht is officieel geopend. 11.500 zonnepanelen wekken genoeg groene stroom op voor 1.500 huishoudens. Een mooie stap in de verduurzaming van de gemeente Dordrecht.

Lees meer

Vanaf 2023 twee elektrische veren in de vaart

De gemeenteraden van Gorinchem, Altena en Hardinxveld-Giessendam steunen het voorstel om te investeren in elektrische veerponten. Daarmee kan de bouw van de nieuwe schepen starten. Als alles volgens planning verloopt, zullen de veren vanaf begin 2023 gaan varen tussen Gorinchem, Woudrichem, Sleeuwijk, Werkendam en Hardinxveld-Giessendam, Slot Loevestein en Fort Vuren.

Lees meer
Actueel

Twee sensoren gaan de veiligheid bij Dordtse bruggen drastisch vergroten

Een proef van infrabedrijf Engie rond de Boombrug in Dordrecht moet de veiligheid rond beweegbare bruggen in heel Nederland vergroten.

Lees meer
Deltatechnologie en Bouw

Zero Emission Dredging Hub van start

Op 2 juli startte het samenwerkingsverband de Zero Emission Dredging Hub. Van Oord, Boskalis, Royal IHC, Damen en de Drechtsteden tekenden een convenant voor structurele samenwerking richting emissievrij baggeren. Een primeur op weg naar een groene toekomst.

Lees meer

HBO Drechtsteden start cursus Cyber Security

Op 13 september start HBO Drechtsteden de cursus Cyber Security Fundamentals. Vorig jaar doken de young professionals in de wereld van cyber security tijdens de Cyber Day. Hier bleek dat bewustwording over de gevaren van cyberdreigingen belangrijk is.

Lees meer

Studenten ontwikkelen bootlift voor duurzame watertaxi Futuro

Studenten van het Da Vinci college en de Hogeschool Rotterdam maakten een bootlift voor de duurzame watertaxi Futuro. De lift is ontwikkeld in opdracht van Elio Barone (Imbarcazione Barone). Sinds 2015 maken studenten onderdelen voor de Futuro als onderdeel van hun opleiding.

Lees meer

Dordrecht Academy en Career Boost nu officieel van start

In de Duurzaamheidsfabriek is het officiële startsein gegeven voor Dordrecht Academy en Career Boost. Dit unieke samenwerkingsverband zal leiden tot fors meer hoger onderwijs in de Drechtsteden, voor jongeren én werkenden. Het doel is om de tekorten aan hoger opgeleiden te bestrijden en het innoverend vermogen van bedrijven te vergroten.

Lees meer

EDB Headquarters update Q2

Vanuit de EDB Headquarters brengen we boardleden ieder kwartaal op de hoogte van het laatste nieuws. Met deze keer de Actieagenda Beleven, het onderzoek naar de Rivier Cruise markt en Friends of the River. Ook verwelkomen we twee nieuwe boardleden: Jacob Biemond en Hans Huigen. Bekijk hier de video.

Lees meer

Drechtsteden leveren ‘eerlijke bijdrage’ aan duurzame energie

De regio Drechtsteden publiceert vandaag de Regionale Energiestrategie (RES) Drechtsteden 1.0. In de Drechtsteden willen we een bijdrage van 0,37 terawattuur (TWh) leveren aan de landelijke opgave om in 2030 tenminste 35 TWh duurzame elektriciteit op land op te wekken en 12.000-25.000 woningequivalenten (WEQ) van de landelijke opgave van 1.5 miljoen WEQ aardgasvrij maken.

Lees meer

Bouw van grootschalig project De Noordkade van start

Een jaar later dan gepland, maar de eerste paal van De Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht is geslagen. Het grootschalige bouwproject blaast het Waterbusplein nieuw leven in met onder andere horecagelegenheden, een fitnesscentrum en maritieme bedrijven.

Lees meer

Papendrecht gaat komende jaren honderden nieuwe woningen bouwen

Papendrecht is op dreef om in de komende jaren een behoorlijke woningopgave te realiseren. In de komende vijf jaar zullen er honderden nieuwe woningen worden gebouwd. In deze verdichtingsopgave bedient Papendrecht verschillende doelgroepen. Zo wordt er binnenkort onder andere gebouwd voor starters, sociale woningbouw en voor doorstromers.

Lees meer

Van Nationaal Baggermuseum naar Waterbouw Experience

Het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht wil een nieuw interactief belevingscentrum opzetten. Bestuursvoorzitter Joep Athmer: ‘De Nederlandse waterbouw- en baggerindustrie is (inter)nationaal vermaard om haar innovaties, flexibiliteit en ondernemerschap. Daar past een museum bij dat met de tijd mee gaat.’

Lees meer

Onderweg met Waterstof in de Drechtsteden

Van waterstoftankstations tot duurzaam varen. In de Drechtsteden is de ontwikkeling van waterstof in volle gang. Tijdens de kick-off van het Convenant ‘Onderweg met waterstof’ vertellen André Boer van FOCUS-ON en Ian Van der Jagt van Mobility Hub in een korte video over waterstof als alternatieve duurzame brandstof en de vele initiatieven in de regio.

Lees meer

Na de 700 miljoen van de minister trekken gemeenten zelf ook nog eens de knip voor de overvolle A15

De gemeenten in de Drechtsteden en de provincie Zuid-Holland trekken de portemonnee om het aantal files op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem te verminderen. De minister verdubbelt de regionale investering, waardoor er vijf miljoen euro beschikbaar komt.

Lees meer

Varen deze schepen straks autonoom door 5G-fieldlab Drechtsteden

Nog dit jaar wil de regio Drechtsteden tests uitvoeren in haar eigen 5G-fieldlab. Dat moet er komen met een subsidie van de provincie Zuid-Holland en door actie vanuit het bedrijfsleven. ‘Hoe mooi zou het zijn als schepen autonoom over het drierivierenpunt varen?’

Lees meer

5 ton voor 5G-innovaties in Zuid-Holland

Vanaf 10 mei is er € 500.000 beschikbaar voor Zuid-Hollandse technologiebedrijven om hun 5G-innovaties in fieldlabs te testen. Bedrijven kunnen dus nu al experimenteren met technologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt. Nergens ter wereld is er zo’n uitgebreid netwerk van samenwerkende 5G-testfaciliteiten als in Zuid-Holland.

Lees meer

Studenten onderzoeken kansen voor bedrijfsleven Zwijndrecht

Hoe kan het bedrijfsleven van Zwijndrecht en Heerjansdam inspelen op de snelle maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen? En hoe kunnen zij hierbij zo optimaal mogelijk samenwerken met de lokale overheid? Studenten uit Delft, Leiden en Rotterdam doen op dit moment onderzoek naar deze vragen. Begin juni presenteren zij hun eindrapport.

Lees meer

Provincie investeert vier ton in onderwijs Drechtsteden

De provincie Zuid-Holland investeert via het Human Capital Akkoord €400.000 in twee onderwijsprojecten in de Drechtsteden: de Dordrecht Academy en Baas over je eigen toekomst. Gedeputeerde Willy de Zoete: ‘De toekomst van de regionale economie staat en valt met goed opgeleide werknemers. De provincie steunt daarom deze initiatieven van harte.’

Lees meer

Dordrecht wil met 300 miljoen euro voor miljarden in groene en duurzame stad investeren

Dordrecht wil door zelf een kleine 300 miljoen te investeren de stad een miljardenimpuls geven. ‘Onze investering betekent een vliegwiel voor andere partijen.’

Lees meer

Drie nieuwe Ad-opleidingen in Dordrecht

In september starten de eerste drie deeltijdopleidingen vanuit Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden. Het gaat om Ad Logistiek Management, Ad Integraal Bouwmanagement en de Ad Engineering. Dit naast de al bestaande Ad Sociaal Werk in de Zorg vanuit Christelijke Hogeschool Ede. Een Ad (associate degree) is een tweejarige hbo-opleiding en richt zich op doorstromers vanuit het mbo en werkenden. 

Lees meer
Industrie en Handel

Jaarverslag 2020: van de nood een deugd maken

Directeur Martin Bloem blikt terug op 2020. De coronacrisis leidde bij Deal tot meer innovatie op de werkvloer. Digitaal werd de nieuwe norm. De vraag naar oeverlocaties bleef hoog. Bent u ook benieuwd wat er het afgelopen jaar bereikt is? 

Lees meer

Kolff nodigt nieuwe Kamerleden uit

Burgemeester en regiobestuurder Wouter Kolff nodigt de nieuwe Tweede Kamerleden uit voor een digitaal werkgezoek aan de Drechtsteden. Kolff wil hen kennis laten maken met de regionale ambities. Met 25.000 extra woningen, 30.000 arbeidsplaatsen en het verbeteren van de bereikbaarheid zet de regio in op het aantrekken van inwoners en het vergroten van de economie.

Lees meer

Tweede waterstoftankstation in Dordrecht

Er kan straks niet alleen bij het DistriPark waterstof worden getankt, maar ook in de binnenstad van Dordrecht. Tankstation Laan der Verenigde Naties en Hystream BV hebben een overeenkomst ondertekend voor de bouw van het eerste binnenstedelijk waterstoftankstation in de Drechtsteden. Uiteindelijk moeten er zes waterstoftankstations in de regio worden gerealiseerd.

Lees meer

Onderzoek naar Beleven gepubliceerd

Motivaction onderzocht de zichtbaarheidstoename in de Drechtsteden in opdracht van de EDB. Ruim 750 inwoners gaven hun mening over wonen en beleven in de regio. De tevredenheid is over het algemeen hoog, maar er is ruimte voor verbetering.

Lees meer

Slimme digitale toepassingen in de Drechtsteden

Dordrecht is koploper in het G40 netwerk op het gebied van ‘smart living’. Digitale oplossingen worden gebruikt voor het verbeteren van de leefkwaliteit. Bekijk hier de video waarin wethouder Maarten Burggraaf het belang van Smart City benadrukt.

Lees meer
Haven en Logistiek

Slim samenwerken in de Drechtsteden

Bedrijven uit de Drechtsteden zijn over de hele wereld actief. Met de nodige uitdagingen. Denk aan toeleverketens en inkoop, human capital, duurzaamheid en digitalisering. De EDB zet zich daarom in voor slim samenwerken door resources te delen. We starten met shared warehousing en logistics en zijn op zoek naar matches tussen bedrijven. Uw bedrijf heeft misschien ruimte over en het andere bedrijf heeft juist een tekort.

Lees meer

Zuid-Holland investeert 14 miljard in economie

Overheden, bedrijven en kennisinstellingen in Zuid-Holland investeren het komende decennium jaarlijks €1,4 miljard in de regionale economie. Hiermee bestrijdt de regio de effecten van de coronacrisis, de hoge werkloosheid en achterblijvende economische groei in de regio én wordt een forse CO2-reductie gerealiseerd. Ook wordt een forse impuls gegeven aan de grote woningbouwopgave en de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio.

Lees meer

EDB headquarters update

De EDB brengt boardleden ieder kwartaal op de hoogte van het laatste nieuws. Zoals de ontwikkeling van een young professionals platform, het jaarprogramma van de EDB en het project strategic partnering. Deze update is opgenomen in de studio van Deal. Bent u ook benieuwd naar de status? Bekijk hier de video.

Lees meer

Zero Emission Dredger in de startblokken

Van Oord, Boskalis, IHC, Damen hebben een gezamenlijke ambitie: ‘Zero Emission Dredging as soon as possible.’ Deze ambitie vraagt om een gestructureerde innovatie roodmap met projecten waarin bedrijven, onderwijs en overheid samenwerken. De bedrijven onderzoeken momenteel of dit kan in de vorm van een structurele strategische samenwerking.

Lees meer

Drechtsteden in top 5 van sterkste lobbykracht

Drechtsteden staat op de vierde plek van regio’s met de meeste lobbykracht. Dit blijkt uit een onderzoek van Wepublic naar hoe regio’s lobby inzetten om een Regio Deal binnen te slepen.

Lees meer

Dordrecht en Zwijndrecht krijgen miljoenen voor woningbouw

In de omgeving van de stations van Dordrecht en Zwijndrecht komen ruim 1.400 betaalbare nieuwbouwwoningen. Dankzij miljoenen uit de ‘Woningbouwimpuls’ van het Rijk kunnen de twee gemeenten snel aan de slag. De wethouders Piet Sleeking en Jos Huizinga zien de bijdrage als een erkenning van het belang van de spoorzone. “Dit is een enorme stimulans voor de ontwikkelingen in onze gemeenten.”

 

Lees meer

Waarom Dordrecht zich moet spiegelen aan Boston en niet aan New York

Als er ooit een moment is om de Drechtsteden op de kaart te zetten, dan is het nu. Dat zegt Sjoerd Vollebregt, voorzitter van de Economic Development Board (EDB) van de regio. Hij ziet 2021 als een jaar waarin ‘alle rollende sneeuwballen samen komen’. ,,Dordrecht kan een voorbeeld nemen aan Boston en Seattle.’’

Lees meer

EDB wil regionale gebiedsvisie

In het jaarprogramma 2021 roept de Economic Development Board op tot een regionale gebiedsvisie. Sjoerd Vollebregt, voorzitter EDB: ‘De Drechtsteden is in transitie. We zien momentum om het eindresultaat hoogwaardig in te kleuren in een overkoepelende visie.’ Daarnaast laat de EDB zien op welke vijf programma’s komend jaar verder wordt ingezet.

Lees meer

Podcast: Drechtsteden innoveren digitaal in een ecosysteem

De podcast over Digital Mainport Drechtsteden is uit. Digital Shapers spreekt met Business Developer Max Remerie over de kracht van het platform.

Lees meer

H2 Coach Boat dit jaar gebouwd

Een consortium van Nederlandse bedrijven en instellingen bouwt dit jaar een schone coachboot voor de zeilsport. Door de aandrijving op waterstof in combinatie met elektriciteit kan de CO2-uitstoot fors worden teruggedrongen.

Lees meer

BLOC bevaart de riviercruisesector

BLOC brengt de kansen en uitdagingen van de riviercruisesector in de regio Drechtsteden / Waterdriehoek in kaart en komt met een concrete actieagenda.

Lees meer

Lightrailverbinding Leiden-Dordrecht maakt kans op miljardensteun

Twee grote infrastructurele projecten uit de regio maken kans op miljarden van het Rijk. Het gaat om de lightrailverbinding Leiden-Dordrecht en de pijpleiding langs Dordrecht en Zwijndrecht voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Beide zijn genomineerd voor een impuls uit het Nationaal Groeifonds.

Lees meer

Initiatief voor jongerenwerkplekken Zuid-Holland van start

Vanuit de Human Capital Agenda Zuid-Holland is het initiatief gestart om 150 jongeren in Zuid-Holland aan een baan te helpen. Dit zijn plekken voor jongeren die op dit moment moeilijk aan een baan kunnen komen. Via de website www.kickstartyourcareer.nl kunnen bedrijven en jongeren zich nu aanmelden.

Lees meer

Drechtsteden investeert in Innovatie Roadmaps

In nauwe samenwerking gaan Drechtsteden, Economic Development Board en InnovationQuarter de komende jaren Innovatie Roadmaps ontwikkelen. Op vijf thema’s wordt kennis gebundeld met bedrijven en onderwijsinstellingen, om te zorgen dat in de Drechtsteden meer innovatieve toepassingen worden ontwikkeld. 

Lees meer

Innovatietraineeship voor MKB Drechtsteden

Dordrecht Academy participeert samen met Hogeschool Rotterdam in het programma ‘Innovatietraineeship’ van SIA. Een duurzame samenwerking om innovatie en talent bereikbaar te maken voor het MKB. Doet u mee? Op donderdag 26 november vertelt Daniëlle Stolk u graag meer tijdens een online informatiebijeenkomst van 16.00 – 17.00 uur. 

Lees meer
Scheepsbouw

Damen Shipyards bouwt negen hybride en elektrische ferry’s voor Waterbus

Op 2 november heeft Damen Shipyards een contract getekend met Aqualiner-Swets voor in totaal negen passagiersschepen. Met deze schepen verzorgt de joint venture vanaf 2022 namens de Provincie Zuid-Holland en de Regio, beter bekend als Waterbus, het openbaar vervoer tussen Rotterdam en de Drechtsteden. Aqualiner-Swets bleek de winnaar te zijn van een door de EU aanbesteed contract van maximaal vijftien jaar.

Lees meer

Zwijndrechtse deel Spoorzone krijgt nieuwe naam Diztrikt

De gemeente Zwijndrecht werkt samen met Dordrecht en de Provincie Zuid-Holland aan een gezamenlijk plan voor het gebied langs het spoor: de Spoorzone. Voor het Zwijndrechtse deel van de Spoorzone heeft de gemeente in samenspraak met Woonkracht10 gekozen voor de naam Diztrikt. De Z staat daarbij symbool voor Zwijndrecht. Onder Diztrikt gaan meerdere projecten in uitvoering.

Lees meer

Tweede online stagemarkt Career Boost

Na een succesvolle eerste editie organiseert Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden (PHOD) een tweede online stagemarkt. Door grote interesse ditmaal verspreid over drie dagen op 24, 25 en 26 november 2020. Career Boost is onderdeel van de Dordrecht Academy en zet in op het verbinden van studenten aan werkgevers. Volgend jaar starten de eerste tweejarige hbo-opleidingen.

Lees meer

Gemeente Zwijndrecht wil in gesprek over Tiny Houses

 
Wilt u uw ecologische voetafdruk verkleinen? En heeft u daarom plannen voor een Tiny House in Zwijndrecht? Dan wil de gemeente met u in gesprek.

Lees meer

Lancering Young Maritime Board

Op vrijdag 25 september lanceerde wethouder Barbara Kathmann de Young Maritime Board. De Young Maritime Board bestaat uit bestuursleden van diverse netwerkinitiatieven voor maritieme jong professionals in de Rotterdamse regio. Collectief zullen zij een bijdrage leveren aan het Rotterdam Maritime Capital of Europe programma.

Lees meer

Young Professionals duiken in de wereld van cyber security

Waarom hebben bedrijven wel een BHV’er voor fysieke ongelukken, maar niet voor cyberaanvallen? Dat vroeg het winnende team van de CyberDay zich af. Young Professionals uit de Drechtsteden en IT studenten van het Da Vinci College verzamelden zich op dinsdag 22 september in de Duurzaamheidsfabriek. Zij gingen aan de slag met de challenge: Hoe kunnen we de menselijke factor beperken bij cyberdreigingen

Lees meer

Cultuurpenning voor Jeroen Everaert

Bij de opening van het culturele seizoen 2020-2021 in Rotterdam op zaterdag 19 september reikte wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) de Cultuurpenning uit aan Jeroen Everaert, creatief directeur van Mothership en betrokken bij de EDB. Everaert ontvangt de Cultuurpenning op advies van een onafhankelijke commissie. 

Lees meer

Kick-off Transferium Kinderdijk

Op 15 september presenteerde Lüchinger Architects de plannen voor Transferium Kinderdijk aan bestuurders. Aanwezig waren gemeente Alblasserdam, gemeente Molenlanden, Provincie Zuid-Holland, SVE-Group, SWEK (Stichting Werelderfgoed Kinderdijk) en Economic Development Board. De bijeenkomst markeert een kantelpunt naar de daadwerkelijke realisatie.

Lees meer

Projecten Regio Deal bekend

De Regio Deal Drechtsteden – Gorinchem brengt binnen vijf jaar een omslag. Het gebied wordt minder gevoelig voor crises. Begin februari werd aangekondigd dat het Rijk 22,5 miljoen beschikbaar stelt voor deze ambitie. Inmiddels is bekend naar welke projecten de miljoenen gaan: dynamische oevers (11,8 mln), innovatie (4,5 mln) en human capital (6,2 mln). Drechtsteden, Gorinchem en Provincie Zuid-Holland verdubbelen dit bedrag.

Lees meer

Top bedrijven: ‘Wij blijven investeren in innovatie’

Dat was de conclusie van een regionale bijeenkomst waarbij CEO’s en top managers zich met elkaar bogen over de gevolgen van de Corona crisis. Naast 15 bedrijven waren onderwijs en overheid vertegenwoordigd.

Lees meer

Energieregio Drechtsteden maakt doelen bekend in RES

De concept-Regionale Energiestrategie (RES) is af. De RES beschrijft o.a. hoe de regio duurzame energie gaat opwekken en hoe de energie-infrastructuur vorm krijgt. Het plan is opgesteld door de Drechtsteden gemeenten, waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland, Provincie Zuid-Holland en partners. Met het document doet Energieregio Drechtsteden een bod op welk deel van het nationale doel zij op zich gaat nemen. De ambitie is om voor 2030 minimaal 12.000 woningen aardgasvrij te maken en aan te sluiten op het warmtenet. Ook onderzoekt de regio op welke plekken duurzame energie opgewekt kan worden. 

Lees meer

College Dordrecht stelt financieel arrangement op voor Dordrecht Academy

Er is weer een belangrijke stap gezet voor de realisatie van de Dordrecht Academy. Het college van B&W heeft een financieel arrangement samengesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad. De totale subsidie voor de Dordrecht Academy is € 5.860.000,- voor onder andere de huisvesting, de ontwikkeling van opleidingen en versterking van de aansluiting MBO – HBO. Twee miljoen daarvan komt naar verwachting vanuit de regio deal waarbinnen de Dordrecht Academy een sleutelrol vervult. De provincie draagt twee ton bij. 

Lees meer

Tientallen stageplaatsen aangeboden op online stagemarkt

De opleidingen van de Dordrecht Academy gaan volgend jaar van start. Toch wordt er al in september gestart met stageopdrachten. Naar aanleiding van de vraag vanuit het bedrijfsleven en studenten werd hiervoor een online stagemarkt georganiseerd. De Economic Development Board hielp met organiseren. 

Lees meer

Gorinchem sluit aan bij Deal

Gorinchem en Deal hebben afspraken gemaakt over nauwere samenwerking. Wethouder Joost van der Geest en Deal-directeur Martin Bloem hebben daartoe een overeenkomst gesloten.

Lees meer

Vier iconen voor de Drechtsteden

Na uitgebreid onderzoek presenteerde Mothership vorige week de haalbaarheid van het iconenproject. Een vertegenwoordiging van de zeven gemeenten reageerde enthousiast. In 2017 klopte de EDB aan bij Mothership met de vraag een visie te ontwikkelen om de Drechtsteden met behulp van kunst en communicatie op de kaart te zetten.

Lees meer

EDB: Met gezond verstand blijven investeren

Het kabinet wil naast onze gezondheid, ook banen en inkomens beschermen. Daarom is een economisch noodpakket gemaakt. Zo lang dat nodig is, geeft dit pakket elke maand miljarden euro’s aan steun. De maatregelen van het kabinet stellen bedrijven in staat mensen in dienst te houden om ook na de crisis te kunnen opstarten.

Lees meer

Samen Bereikbaar

Regio Drechtsteden groeit! Een goede bereikbaarheid met de auto, het openbaar vervoer of de fiets is een basisvoorwaarde voor een aantrekkelijke, vitale en economisch sterke regio. Het regionale bedrijfsleven, de Drechtsteden, de BAR-gemeenten en de Verkeersonderneming hebben het zakelijk platform Samen Bereikbaar ontwikkeld. Dit is het platform op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid en bereikbaarheid. Het platform is van en voor de aangesloten organisaties en maakt verbinding tussen de overheid en het bedrijfsleven. 

Lees meer

Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt Regio Deal van 22,5 miljoen euro

De regio Drechtsteden-Gorinchem heeft van het rijk 22,5 miljoen euro gekregen om onder andere het onderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt in het gebied. Maar ook is de Regio Deal-subsidie voor verbetering van oevers, woningbouw en om bedrijven te laten innoveren. Het geldbedrag is samen met de provincie Zuid-Holland eind vorig jaar aangevraagd.

Lees meer

Hogescholen, ROC Da Vinci College, werkgevers en gemeente Dordrecht gaan ‘Dordrecht Academy’ realiseren

Hogeschool Rotterdam, Christelijke Hogeschool Ede, Hogeschool InHolland, Avans Hogeschool, ROC Da Vinci College, werkgevers en gemeente Dordrecht hebben een belangrijke stap gezet op weg naar meer hoger onderwijs in Dordrecht. Op donderdag 6 februari 2020 ondertekenden zij de intentieovereenkomst waarin zij hebben vastgelegd dat zij samen nieuw hoger onderwijs in Dordrecht gaan realiseren: Dordrecht Academy. Dordrecht Academy komt in een nieuw gebouw op Campus Leerpark.

Lees meer

ENGIE en Krohne leiden samen lassers en fitters op

Krohne sluit vanaf begin dit jaar aan bij de bestaande lasschool van ENGIE. ENGIE leidt op haar locatie in het Zeehavengebied in Dordrecht lassers en fitters op. Op dit moment zijn er 18 leerlingen in een mix van 10 fitters en 8 lassers bezig met een opleiding onder de vleugels van één leermeester. Per leermeester kunnen er in principe 25 mensen worden opgeleid, en hier zijn relatief eenvoudige locatie aanpassingen voor nodig.

Lees meer

Innovatietafel Personenvervoer over Water

Drechtsteden – Op 30 oktober vond de eerste innovatietafel over innovatief personenvervoer over water plaats. Onder de vlag van de Economic Development Board en op uitnodiging van Werkgevers Drechtsteden en regio Drechtsteden gingen partijen met elkaar in gesprek. Er werd gesproken over het huidige waterbus- en watertaxi systeem en hoe we dat kunnen uitbouwen.

Lees meer

Young Professionals en CEO’s: Drechtsteden magneet voor talent

Drechtsteden – Bedrijven uit de Drechtsteden vullen vaak de werkgever-top 3 van studenten uit omliggende regio’s. Vanuit die gebieden wordt met jaloezie gekeken naar de trek naar de Drechtsteden. Het is belangrijk dat we eendracht uitstralen. Bedrijfsleven, overheid en onderwijs moeten de regio gezamenlijk nog meer op de kaart zetten als de hotspot voor maak- en maritieme industrie.

Lees meer

Blog Maritime Delta by Navneet Chadha – Hydrodynamic Engineer at Veth Propulsion

In the month of july 2015 I moved to the Netherlands to pursue my Masters in Mechanical engineering at TU Eindhoven and I never left since. My inclination towards engineering is partly derived from my family. All of them inspired me during my formative years and sparked my interest in science and engineering. So, it was no coincidence that when it came down to my choice of studies, the adage, “the fruit doesn’t fall far from the tree”, again rang true.

Lees meer

Dordrecht DID it: de eerste introductiedag voor studenten

Dordrecht geen studentenstad? Wie dat nog durft te zeggen na afgelopen vrijdag 6 september slaat de plank volledig mis. 175 eerstejaars studenten van HBO Drechtsteden maakten tijdens de eerste editie van DID (Dordtse Introductiedag) kennis met hun stad en kunnen nu zeggen: ‘I DID it’. DID is opgezet door HBO Drechtsteden, horecaondernemer Dennis van Buuren en de Economic Development Board (EDB). Dordtse ondernemers, gemeente Dordrecht en Dordrecht Marketing waren direct enthousiast en hebben het event mede mogelijk gemaakt.

Lees meer

Clean RHIB voor TeamNL Zeilen

Drecht Cities – vrijdag 2 augustus presenteerde het vijfde challengeteam haar design van een clean RHIB voor TeamNL Zeilen. 

Lees meer

Vollebregt voorzitter Economic Development Board Drechtsteden

Sjoerd Vollebregt wordt de voorzitter van de Economic Board voor de Drechtsteden. Het Drechtstedenbestuur heeft ingestemd met zijn voordracht. Onder aanvoering van Vollebregt zal een sterk team van ondernemers, onderwijs en overheid belangrijke economische doelen, kansen en ontwikkelingen agenderen en maatregelen uitvoeren

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline