Hoogstandjes
“Het gaat bij dergelijke jachten om technologische hoogstandjes met een luxe afwerking”, zegt directeur Martin Bloem van promotie- en acquisitiebureau Deal Drecht Cities. “Elk bouwproject voor een superjacht is uniek.” De plezierschepen voor de allerrijksten op aarde worden bovendien steeds groter. “Feadship uit Amsterdam stond in 1954 met een jacht van 16 meter op de New York Boat Show in New York. Dat was destijds de ‘queen of the show’. Nu zijn de grote jachten al veel langer dan 100 meter”, vertelt Hein Velema van Marstrat, een gespecialiseerd adviesbureau in de maritieme sector. “En het zou nóg groter kunnen.”
Duurzaamheid
Scheepsbouwer Oceanco bouwde enkele jaren geleden in Alblasserdam de ruim 100 meter lange driemaster Black Pearl en werkt nu aan het huzarenstukje voor Bezos met een lengte van 127 meter, dat naar verluidt rond de 500 miljoen euro kost. “Ik sluit zeker niet uit dat hier in de toekomst nog meer van deze grote zeiljachten worden gebouwd”, zegt Bloem. “Duurzaamheid speelt een grotere rol. Dat kan leiden tot de bouw van meer zeilende jachten.”
De Hef zit schepen met het formaat masten als die van Bezos in de weg. “Je kunt niet zomaar de mast verwijderen en die er in de Botlek weer opzetten. Het is complex en er zit veel elektronica in. Ik zie meer in een structurele oplossing; onderzoeken hoe het brugdeel makkelijker kan worden verwijderd, ligt meer voor de hand dan de hele werf richting zee verplaatsen. Als De Hef er in de toekomst meerdere keren per jaar uit moet, is het de investering waard.”
Kleine jachtbouw
Velema ziet daarnaast dat Nederland terrein wint op het gebied van de bouw van superjachten. “Tot voor kort werden die grote jachten vooral in Duitsland gebouwd en stond Nederland meer bekend om de kleine jachtbouw. Nu zijn er drie werven in Nederland, naast Oceanco ook Amels in Vlissingen en Feadship in Amsterdam, die jachten maken die langer dan 100 meter zijn.”
Ze geven de economie een enorme impuls. De bouw van jachten overtreft inmiddels de ‘gewone’ scheepsbouw. “In zo’n groot zeiljacht als dat in Alblasserdam wordt gebouwd, zit vier- tot vijfduizend manjaren werk”, zegt Velema. “Het zorgt voor enorm veel werkgelegenheid. Niet alleen voor scheepsbouwers, maar ook voor bedrijven die aanleveren. Die toeleveranciers komen juist veelal uit Rotterdam, vanwege de economische nabijheid.”
Apetrots
Bloem beaamt dat. “In de scheepsbouw zitten vijf tot zes lagen van toeleveranciers, zowel van kleine als grotere bedrijven. Denk aan elektronica, staal- en aluminiumbedrijven, schilders en steigerbouwers”, zegt hij. De regio is ingesteld op scheepsbouw. “Dat wij erin slagen de grootste klanten naar ons toe te trekken, bewijst dat hier kwaliteit wordt geleverd en we beschikken over betrouwbare, goed ontwikkelde werknemers. De kennis en kunde in deze regio is van onschatbare waarde. Wij krijgen geregeld aanvragen van jachtwerven die zich in de Drechtsteden willen vestigen. Daar kunnen we apetrots op zijn.”