Actueel

Transferium Alblasserdam biedt kansen

De gemeenteraad van Alblasserdam heeft op 21 december ingestemd met het ontwikkelen van een transferium onder de oprit naar de brug over de Noord. Dit transferium ‘onder de brug’ moet de verkeersstromen richting het Werelderfgoed Kinderdijk beter reguleren en de druk op de dijk en leefbaarheid voor bewoners verbeteren.

Nu het besluit is genomen kunnen de voorbereidingen starten. Het transferium moet klaar zijn voordat de bouwwerkzaamheden voor de woninglocatie op het Zuidelijk Havengebied starten. Voor de bekostiging van het transferium heeft de gemeente een bijdrage uit de Regiodeal gekregen. 

Meer dan parkeren

Het transferium geeft meer kansen dan het bieden van een parkeergelegenheid alleen. Vanuit het transferium wordt een duurzame verbinding met het werelderfgoed gerealiseerd. Voor deze laatste kilometer wordt ingezet op onder andere (elektrisch) personenvervoer over water en de fiets. Dit geeft een impuls aan de wens om aantrekkelijke oeverlocaties te ontwikkelen in de Drechtsteden. 

Het transferium biedt aanvullende kansen voor praktijkopleidingen. Inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen geholpen worden in de vorm van een opleiding en baan door bijvoorbeeld gerichte opleidingen te ontwikkelen die gekoppeld zijn aan nieuwe functies in het transferium, zoals fietsverhuur. Ook het toerisme in het dorp en de regio profiteert van dit transferium. 

Milieu

Het transferium gaat zorgen voor minder verkeersbewegingen. Dat heeft een positief effect op de fijnstofuitstoot en CO2, maar ook op de biodiversiteit rond het entreegebied van het werelderfgoed. ‘Het transferium is een win-win situatie voor ons. Het vermindert de grote verkeersproblemen op de dijk richting Kinderdijk en levert een positieve impuls op voor onder andere werken en leren, onze oevers en duurzaamheidsambities. Het is echt een mooie kans voor Alblasserdam en ik ben content met dit besluit van de gemeenteraad’, aldus wethouder Kraijo.

Foto © Lüchinger Architects

Bereikbaarheid
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline