Actueel

Vier iconen voor de Drechtsteden

Na uitgebreid onderzoek presenteerde Mothership vorige week de haalbaarheid van het iconenproject. Een vertegenwoordiging van de zeven gemeenten reageerde enthousiast. In 2017 klopte de EDB aan bij Mothership met de vraag een visie te ontwikkelen om de Drechtsteden met behulp van kunst en communicatie op de kaart te zetten.

In het gepresenteerde concept draait alles om het water. De mondiale waterveiligheid houdt hoofdkwartier in de Drechtsteden en water is het bruisend hart van de regio. De visie gaat niet zo zeer over het plaatsen van nieuwe elementen, maar vooral over het iconisch communiceren en het uitlichten van bestaande bouwwerken waar we trots op zijn: drie bruggen en het drierivierenpunt. Na een aantal aanpassingen liggen er nu vier technisch haalbare ontwerpen. De EDB gaat met de resultaten aan de slag. Voor ieder icoon wordt nadere verbinding gelegd met de gebiedsontwikkeling in de omgeving.  

De Bekroning

De ‘Papendrechtse’ brug is een stalen boogbrug tussen Papendrecht en Dordrecht. Het is één van de laatste boogbruggen in deze karakteristieke vorm die is gebouwd in Nederland. Omdat de brug in een omgeving ligt waar weinig mensen wonen, is ze eigenlijk vooral zichtbaar voor de mensen die haar gebruiken. Daarom is het voorstel de brug zelf licht te laten geven met stralen vanaf haar verlichte boog. Vijftien spots schijnen als een kroon vanaf de bovenzijde van de brug de lucht in. Door verschillende stakeholders is de wens uitgesproken dat de lampen bij speciale gelegenheden van kleur moeten kunnen veranderen. De technische haalbaarheid voor deze brug is aangetoond.

Glow

De ‘Zwijndrechtse’ brug bestaat feitelijk uit twee aparte bruggen: een voor autoverkeer en een voor de trein. De stoere, lage spoorbrug heeft naast het vaste deel ook een beweegbaar deel. Het vormt een groot kubusachtig volume dat op die locatie een bijna sciencefictionachtige uitstraling krijgt. Ze contrasteert mooi met het historische karakter van de stad Dordrecht. De brug past bij het imago van het Drechtstedengebied: functioneel en stoer. Omdat de brug zo opvallend is, is ze het ideale icoon voor de regio. Daarom wordt de brug in het ontwerp niet van buitenaf te verlicht, maar vanuit zichzelf. De eerste glow-in-the-darkbrug ter wereld. Uit onderzoek blijkt dat de glowin-the-dark-pigmenten op zich bruikbaar zijn. De samenstelling van de emulsie en de techniek om deze aan te brengen moet echter nog verder onderzocht worden.

 

Motel Kinderdijk

De Brug over de Noord is de verbinding tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam. De brug heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, mede doordat ze (zonder dat de Nederlandse legerleiding dit wist) ontbrak op de Duitse stafkaarten. Kunstenaar en architect John Körmeling maakte in 2015 een ontwerp waarbij de bogen van de brug toegankelijk zouden worden voor publiek door er hotelkamers aan te installeren. Experts hebben geen enkele twijfel dat de brug sterk genoeg is om een dergelijke constructie te dragen. Veiligheidsoverwegingen hebben er echter geleid tot de conclusie dat Motel Kinderdijk een andere vorm moet krijgen: een verblijfplaats bovenop de brug voor een maximum aantal bezoekers. 

 

Drierivierenfontein

In het midden van de Drechtsteden bevindt zich het Drierivierenpunt. Hier stromen de Noord, de Beneden-Merwede en de Oude Maas samen. Het drukst bevaren knooppunt van Europa, met 150.000 passerende schepen per jaar. Dit centrum van deze Drechtsteden verdient het gemarkeerd te worden met een bijzonder, spraakmakend icoon. Het water dat de regio scheidt, als het water dat de regio verbindt. Een iconische fontein kan dat symboliseren, met gebruik van de techniek uit de baggerindustrie. Technisch haalbaar, maar helaas zou het zicht teveel worden belemmerd en levert de fontein gevaar op voor de veiligheid. Mothership kwam daarom met een nieuw ontwerp, waarbij het concept zoveel mogelijk gelijk bleef: de allesbepalende aanwezigheid van het water in de regio en de prachtige driehoek die vanaf drie verschillende steden over de rivier, in de vorm van waterstralen. Die ervaring wordt in de avond een spectaculair. Dan gaat namelijk de fontein aan. Geen waterfontein, maar een lichtfontein, die de drie locaties over het water heen verbindt door lichtstralen. De weerkaatsing van de stralen in het water leidt tot een verdubbeling van het beeld dat zo adembenemend mooi wordt. De lichtstralen zijn interactief en kunnen reageren op instructies van de toeschouwers, binnen vastgestelde veiligheidsmarges zoals frequentie en kleur. Uit vervolgonderzoek moet nadere uitwerking blijken dat zal leiden tot een spraakmakend icoon.

Iconen Leefklimaat
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline